Sinds 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht, ook wel bekend als de Wet Vroegsignalering. Deze wet verplicht gemeenten om op de hoogte te zijn van schulden van hun inwoners, zodat zij tijdig hulp kunnen aanbieden en verdere escalatie van schulden kunnen voorkomen. Schuldeisers moeten schulden rapporteren aan de gemeente volgens specifieke stappen en regels. In deze blog leggen we uit hoe dit proces werkt en welke stappen u als schuldeiser moet nemen.
Stappen voor schuldeisers onder de Wet Vroegsignalering
1. Debiteur op de hoogte stellen
Als schuldeiser bent u verplicht om de persoon met een betaalachterstand op de hoogte te stellen van zijn of haar situatie. Dit houdt in dat u persoonlijk contact moet zoeken met de debiteur om deze te informeren over de betalingsachterstand. Naast het wijzen op de achterstand moet u ook hulp aanbieden door de debiteur te informeren over schuldhulpverlening. Daarnaast moet u minimaal één betalingsherinnering sturen. In deze herinnering vermeldt u dat de contactgegevens van de debiteur met de gemeente gedeeld kunnen worden als er geen reactie komt. Deze benadering wordt ook wel sociale incasso genoemd.
2. Betalingsachterstand doorgeven aan de gemeente
Wanneer de debiteur niet afwijzend reageert op uw bericht over het delen van persoonsgegevens met de gemeente, dient u contact op te nemen met de gemeente. U moet eerst vragen of zij de gegevens van de debiteur willen ontvangen. Indien de gemeente hiermee instemt, worden de gegevens naar een speciaal beveiligd e-mailadres gestuurd. Vaak zal de gemeente een overeenkomst met u sluiten om de veilige uitwisseling van deze persoonlijke gegevens te waarborgen, wat noodzakelijk is om te voldoen aan de privacywetgeving (AVG).
3. De gemeente aan zet
Na het ontvangen van de informatie van de schuldeiser is de gemeente verplicht om binnen vier weken hulp aan de debiteur aan te bieden. Indien de debiteur binnen deze vier weken ingaat op het aanbod van schuldhulpverlening, wordt de incassoprocedure tijdelijk opgeschort. U als schuldeiser wordt vervolgens betrokken bij het opstellen van een betalingsregeling. Dit biedt de debiteur de kans om de schuld in een beheersbare structuur af te lossen, terwijl verdere incassomaatregelen worden vermeden.
Waarom het belangrijk is om de juiste stappen te volgen
Het volgen van deze stappen is niet alleen een wettelijke verplichting, maar beschermt u ook als schuldeiser. Bij juridische procedures, zoals bij de beëindiging van huurcontracten, kan een rechter beslissen dat het contract niet kan worden opgezegd als niet alle stappen van de Wet Vroegsignalering zijn doorlopen. Door u aan deze regels te houden, voorkomt u kostbare en tijdrovende rechtszaken en draagt u bij aan een verantwoorde en sociale incassoaanpak. De debiteur wordt steeds beter beschermd, en de regels van deze wet zorgen ervoor dat betalingsachterstanden tijdig worden aangepakt.
Vragen over de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening?
Heeft u vragen over deze wet en de stappen die u moet volgen? Bij Incassobureau De Nederlanden staan we voor u klaar om u te adviseren en te begeleiden bij elke stap.