“Meerwerk is werk wat is uitgevoerd dat niet in een overeenkomst staat en extra kosten met zich meebrengt.”
Voorbeeld van meerwerk
U heeft een nieuwbouwhuis gekocht, daarvoor betaalt u een bepaalde prijs. Voor dit bedrag wordt het hele huis gebouwd; fundering, muren, kozijnen, dak etc. Tijdens de bouw gaat u geregeld kijken hoe uw nieuwe paleis stukje bij beetje opgebouwd wordt. Op een gegeven moment, als de bouwvakkers alweer een stap verder zijn, zijn er wat zaken waar u toch verandering in wilt brengen. Toch maar een extra dakraam of misschien wel een dakkapel. Want vanaf de zolder heeft u dan een prachtig uitzicht en het licht wat dan binnenkomt is ook wel heel prettig als u daar uw thuiswerkplek heeft.
U gaat naar het bouwbedrijf en maakt uw wensen kenbaar. U tekent de offerte, er staat een vaste prijs op. Let op; hier is er nog geen sprake van meerwerk. Maar bij oplevering van uw huis krijgt u opeens een extra factuur waar u helemaal niet van op de hoogte was. Er moest namelijk ook nog een extra afvoer geplaatst worden bij de bouw van de dakkapel. Dat kostte meer tijd én geld. Dit is meerwerk wat voorkomen had kunnen worden door duidelijke afspraken te maken.
De aannemer had er goed aan gedaan om in de offerte vast te leggen wat eventuele extra kosten zouden kunnen zijn. Mochten de kosten hoger oplopen dan hadden ze u eerst tijdig moeten informeren hierover.
Betaalt uw klant niet? Verstuur hier de laatste aanmaning
Dit is meerwerk
Dit zijn 3 tips om discussies over meerwerk te voorkomen.
- Bespreek het meerwerk
- Hoe ziet het kostenplaatje van het meerwerk eruit?
- Zorg voor een schriftelijke overeenkomst waar akkoord op is gegeven
Wat als er toch discussie ontstaat?
De rechtbank wilt u liever voorkomen maar in dit soort situaties komt er vaak een rechter aan te pas. De ervaring leert dat een rechter een deskundige in zal schakelen. Die zal gaan kijken naar hoe het meerwerk is uitgevoerd, tegen welke prijs en welke afspraken er zijn gemaakt. Hierover zal dan een uitspraak gedaan worden.