Heeft u een openstaande vordering die u niet kunt incasseren? Dan kunt u overwegen om een incassobureau of een deurwaarder in te schakelen. Beide partijen kunnen betrokken zijn bij het vorderen van een openstaande schuld, maar wat is precies het verschil tussen deze twee? In dit blogartikel leggen we het u uit.
Wat is en doet een incassobureau?
Een incassobureau is een bedrijf dat u helpt bij het innen van openstaande vorderingen. Dit doen ze door namens u contact op te nemen met de debiteur (de schuldenaar) en te proberen een betalingsregeling te treffen. Het incassobureau brengt incassokosten in rekening bij de debiteur, dat boven op de schuld betaald moeten worden. Kortom, het incassobureau zorgt ervoor dat u uw geld krijgt. Als dat niet lukt, kunnen ze ook gerechtelijke stappen ondernemen.
Een incassobureau heeft geen wettelijke bevoegdheden. Dat betekent dat ze de debiteur niet tot betaling kunnen dwingen. Ze kunnen alleen minnelijke incassomaatregelen nemen, zoals het sturen van aanmaningen en contact opnemen met de debiteur.
Hoe werkt ons proces?
Wat is en doet een deurwaarder?
Een deurwaarder is een ambtenaar met wettelijke bevoegdheden. Vandaar dat een incassobureau regelmatig een deurwaarder inschakelt om bepaalde taken uit te voeren waarvoor het incassobureau niet bevoegd is. De deurwaarder kan de debiteur dwingen om de openstaande vordering te betalen. Dit kan hij doen door beslag te leggen op o.a. inkomen, goederen en voertuigen van de debiteur of door hem een dwangbevel te sturen.
Welke vormen van beslag leggen zijn er?
De belangrijkste verschillen
De belangrijkste verschillen tussen een incassobureau en een deurwaarder:
- Bevoegdheden: een incassobureau heeft geen wettelijke bevoegdheden, een deurwaarder wel. Voor het uitbrengen van een dagvaarding, beslag leggen, een huurder uitzetten, of vonnissen betekenen en executeren is altijd een deurwaarder nodig.
- Verschil in toezicht: sinds april 2024 is het incassoregister in het leven geroepen. Dit zorgt voor meer toezicht en kwaliteitsverbetering. Gerechtsdeurwaarders mogen alleen bij Koninklijk besluit worden geopend. Bovendien staan zij onder streng toezicht van het Bureau Financieel Toezicht en de Koninklijke Beroepsvereniging van Gerechtsdeurwaarders.
- Incassokosten: de kosten van een incassobureau zijn in de regel lager dan die van een deurwaarder. Bovendien mag een incassobureau 100% op basis van no cure no pay werken.
- Werkwijze: een incassobureau probeert eerst om de vordering minnelijk te incasseren. Een deurwaarder kan direct overgaan tot beslaglegging.
Wilt u sowieso onnodige incasso’s voorkomen? De Nederlanden kan voor u het debiteurenbeheer oppakken. Neem contact met ons op voor meer informatie.