Wat is griffierecht?

Wat is griffierecht?

Wat is griffierecht?

Griffie staat voor “het secretariaat”. Wanneer u een rechtszaak start moet u de rechtbank griffierecht betalen; denk aan kanton, civiele en bestuursrechtelijke zaken. Uitgezonderd van strafzaken, daar hoeft u geen griffierecht voor te betalen. Hoeveel u moet betalen hangt af van uw inkomen, de zaak waar het over gaat en of het om een bedrijf of particulier gaat. Er zijn dus wel wat dingen waar je rekening mee moet houden.

Tarieven griffierecht

Vergis u niet want de tarieven zijn behoorlijk. Heeft u een laag inkomen? Dan betaalt uw sowieso minder. Bij sommige gemeentes hebben ze bijstand voor de griffiekosten. Bekijk de mogelijkheden bij uw gemeente, zij bepalen of u daar recht op heeft.

Maar wie betaalt dan?

Moet degene die de procedure start of de aangeklaagde partij griffierecht betalen? Dan hangt af van welke zaak het is. In de incassobranche hebben we vaak te maken met kanton en civiele rechtszaken. Bij een kantonzaak moet alleen de eiser(die de procedure start) griffierecht betalen. Bij civiele rechtszaken moeten beiden partijen het griffierecht overmaken. Let op; het bedrag wordt niet in tweeën verdeeld over de partijen, allebei wordt het volle bedrag betaalt.

Incassoprocedure starten? Zo werkt dat!

Kostenveroordeling

Als een partij ongelijk krijgt kan het zijn dat deze veroordeelt wordt om (deels) de kosten terug te betalen.