De laatste aanmaning versturen

Incassobureau

Laatste aanmaning versturen: Wat is het en wanneer moet je die versturen?

Een aanmaning is een laatste verzoek aan je klant om op een vriendelijke en duidelijke manier te vragen of hij/zij de openstaande factuur wil betalen. Als reactie op de laatste aanmaning uitblijft, kun je een incassoprocedure starten.

Voorbeeld van een aanmaning

Stel, je klant heeft meerdere keren aangegeven dat hij het geld gaat overmaken, maar de betalingstermijn is al lang verstreken. Je stuurt een aanmaning omdat hij in verzuim is. Echter, er komt geen reactie op het verzoek om binnen 14 dagen te betalen. Het is nu tijd om actie te ondernemen, want het is geld waar je recht op hebt!

Hoe werkt de laatste aanmaning?

 

Wat moet er worden vermeld in de laatste aanmaning?

  • Een overzicht van de openstaande vordering.
  • Een betalingstermijn.
  • De incassokosten moeten worden vermeld in de laatste aanmaning.

Download hier een voorbeeld van een aanmaningsbrief

Wat te doen als een particulier niet betaalt?

Als het gaat om consumenten, ben je als ondernemer gebonden aan wettelijke afspraken. Een daarvan is de verplichting om de debiteur nogmaals aan zijn factuur te herinneren door middel van een laatste aanmaning. In deze brief benoem je dat dit de laatste kans is om te betalen. Hierin moeten ook de hoofdsom, een betalingstermijn van 15 dagen (voor consumenten) en de bijbehorende incassokosten worden genoemd. Het gebruik van de juiste formulering en informatie is belangrijk om problemen te voorkomen.

En als een bedrijf weigert te betalen?

Voor zakelijke klanten gelden andere regels. Als een bedrijf niet betaalt, is deze al in gebreke op het moment dat de openstaande factuur de afgesproken betalingstermijn heeft overschreden. De laatste aanmaning wordt in dat geval gezien als een commerciële tool om goodwill te tonen en de klant nog één kans te geven om de factuur te betalen. Het is ook een gelegenheid om de klant te informeren over de incassokosten die zullen volgen. Alles staat zwart op wit, waardoor er geen ruimte meer is voor discussie.

Luister naar onze podcast:

Zelf versturen?

U kunt de laatste aanmaning zelf of door ons laten versturen. Laat u deze door Incassobureau De Nederlanden versturen, dan houden wij de termijn voor u in de gaten. Ook pakken wij het dossier automatisch verder op wanneer deze verstrijkt. Of vraag één van onze specialisten om hulp.

Verstuur GRATIS de laatste aanmaning>>

 

Wilt u meer weten?